Vi kender alle den irriterende følelse af at skulle ud og gøre sin bil ren på en ellers idyllisk søndag. Man har udskudt opgaven af flere omgange, men nu kan det simpelthen ikke vente længere. Steamgreen giver dig i denne artikel en trin-for-trin guide til, hvordan du bedst giver en kærlig hånd til den firhjulede ude i garagen. Måske finder du endda en glæde i at gøre bilen ren, når du har lært de små fifs, der får din bil at skinne igen. Vigtigst af alt bør du værne om din bil, fordi det giver den en højere værdi, når den en dag skal udskiftes med en ny.

Ligesom Steamgreen findes der selvfølgelig firmaer, som har dygtiggjort sig i at rengøre biler indvendigt og udvendigt, men du kan såmænd sagtens gøre arbejdet selv med et godt resultat til følge, og så sparer du ovenikøbet nogle penge i processen.

1. Tøm bilen

Det er altid en god idé at starte med at tømme bilen for løse genstande i diverse holdere og rum samt børnesæder, måtter og deslige, før du påbegynder den indvendige rengøring. Det gør det hele meget nemmere, når den store støvsugning skal i gang. Så er du også sikker på, at støvsugeren ikke snupper en af børnenes elskede legetøjsfigurer ved et uheld.

2. Tør overfladerne af med sæbevand

Når der er ryddet op i bilen, starter du med at tørre alle overflader over med en klud, som er vredet hårdt op i sæbevand. Dette gælder instrumentbræt, rat, midterkonsol, kopholdere, handskerum og lommer i dørene. 

3. Fjern genstridigt skidt med en svamp

Er der mere genstridige pletter at finde på overflader eller sæder for den sags skyld, kan det være, at du skal benytte dig af en svamp og lidt ekstra knofedt for at få skidtet til at løsne sig.

4. Kom ind i revner og sprækker med en tandbørste

For feinschmeckerne er det naturligvis vigtigt at få bugt med alt, hvad der kan findes i revner og sprækker. Dertil kan du med fordel benytte dig af en tandbørste, som er et yderst fleksibelt værktøj, når det kommer til at trænge ind de mest snævre steder. Ligeledes er en tandbørste særdeles effektiv til at skrubbe syningerne i sæderne med, hvis noget har mast sig fast her.

5. Vask vinduer og spejle med sæbevand

Når den indvendige rengøring af bilen er overstået, gælder det vinder og spejle. Hertil benyttes almindeligt sæbevand, som nemt opløser alt fedt og snavs, hvorefter der pudses efter med en glasrens. På indersiden af ruderne, kan de ekstra grundige med fordel polere efter med en tør klud og lidt opvaskemiddel.

6. Støvsug bilen

Nu gælder det hovedrengøringen. Påfør din støvsuger det smalle mundstykke og sæt sugestyrken på maksimum, så du er sikker på at få fat i det skidt, der er trængt ind i de mest usynlige afkroge. Sørg for at skubbe sæderne frem og tilbage. Der kan sagtens gemme sig en masse snavs, som ikke er synligt ved første øjekast. I bagagerummet bør du også gå grundigt til værks, og har du et rum til reservehjulet, er det ofte her, du finder de sidste efterladenskaber.

Hvis du har hund, gemmer der sig helt sikkert en masse hår, som ikke er så nemme at få fat i med støvsugeren. Et godt trick er at sprøjte vand på sæderne med en forstøver og dernæst benytte en vinduesskraber til at skrabe sæderne med. På den måde samles hårene, så de er lettere at få fat i med støvsugeren.

7. Grundig rengøring af bundmåtterne

Du kan vælge blot at støvsuge bundmåtterne, men hvis du vil helt til bunds med rengøringen, kræver det en ekstra indsats. Blødgør måtterne med varmt vand og skrub dem derefter med opvaskemiddel og en stiv børste. Når måtterne er rengjorte, skylles opvaskemidlet af, og måtterne kan lægges i bilen igen, når de er tørret.

8. Pleje til lister og overflader

Listerne i bilen kræver silikone, når de er rengjort, hvis du skal undgå, at de tørrer ud og revner. Start med at rengøre listerne, og påfør derefter silikonen. Tør bilen efter for overskydende silikone, når listerne ikke længere suger.

Vinyloverfladerne i bilen skal også have en omgang. Rådfør dig altid med en ekspert, når du køber plejemidlet til lige netop din bil. Nogle plejemidler egner sig til skinnende overflader, mens andre er beregnet til matte overflader. Bare så du ved det!

9. Ekstra grundig rengøring af sæderne

Trænger bilsæderne til en ekstra kærlig hånd, kan du vælge at benytte dig af skumrens. Lad skummet sidde i det antal minutter, der er anbefalet i brugsanvisningen, og støvsug dernæst sædet fri for skum.

Et gammelt – og klart billigere – husråd er at anvende bagepulver på sæderne. Bagepulveret drysses ud over sæderne i et jævnt lag, og når det har virket i 10 til 15 minutter, støvsuges det væk. Bagepulver fjerner desuden eventuel lugt, der har sat sig fast i sæderne.

10. Lad vinduerne stå på klem efter rengøring

Det anbefales at lade vinduerne stå lidt på klem, så den sidste fugt kan trænge ud af bilen, når rengøringen er nået vejs ende, og du forlader det færdige resultat.

Nu skulle du gerne have en fuldstændig rengjort bil, som igen er klar til at indtage vejene med bravur. Det arbejde, du har lagt for dagen, føler du forhåbentlig, har været det hele værd, når den friske duft først indtager dine næsebor, og du træder ind i bil, der fremstår næsten som ny. Husk også, at desto grundigere din rengøring er, jo længere tid går der formentlig, før du igen skal finde støvsuger og rengøringsmidler frem.

Har du ikke tid?

Hos Steamgreen har vi specialiseret os i udvendig og indvendig rengøring af din bil, så hvis du ikke selv har tiden eller overskuddet til det, så lad os pleje bilen for dig.

Vi kommer sågar ud på en adresse efter dit ønske og klarer opgaven, så du kan passe arbejde eller familieanliggender imens.

Kontakt os på tlf. 70 60 56 36 eller mail info@steamgreen-vi.steamgreen.dk og hør om de muligheder, vi tilbyder i dit postnummer.